Projekt Slow Food Central Europe byl zahájen na festivalu Cheese 2017
Festival Cheese 2017 poskytnul partnerům projektu Slow Food Central Europe příležitost sdílet svou představu o rostoucím kulturním významu gastronomie. Gastronomie je z velké části využívána k podpoře cestovního ruchu, ale málokdy je nahlížena jako prostředek, který může pomáhat zvyšovat udržitelnost životního prostředí a společenskou integraci. Nový projekt se zaměří na zvýšení schopností místních činitelů přidávat hodnotu k nehmotnému dědictví jídla při současné integraci hospodářské, ekologické a sociální udržitelnosti.
Města jsou ideálními laboratořemi pro dosažení takovýchto změn: dostatečně malá, aby dokázala ovlivnit podnikatelskou a společenskou scénu, ale zároveň dostatečně velká k tomu, aby sloužila jako brány na mezinárodní trhy. Projekt Slow Food Central Europe prověří inovativní řešení propagace gastronomického dědictví ve veřejném prostředí pěti měst: Benátek (Itálie), Dubrovníku (Chorvatsko), Krakova (Polsko), Brna (Česká republika) a Kecskemétu (Maďarsko).
Piero Sardo, prezident Nadace Slow Food pro Biodiverzitu, řekl: „Každá země má svoji kulturní identitu a gastronomické dědictví je její nedílnou součástí. Gastronomické dědictví je tvořeno specifickými potravinami, tradicemi a vědomostmi řemeslníků. Ty jsou důsledkem tisíců let přítomnosti lidí na daném místě, stejně tak jako sdílení a směňování s ostatními komunitami. Tato rozmanitost nás odlišuje a obohacuje na každé úrovni. V případě zemí střední Evropy, protagonistů tohoto projektu, stojí kulturní rozmanitost na společných základech. Hlavním cílem projektu je hledání gastronomických produktů a tradic jednotlivých zemí a znalostí drobných řemeslníků potřebných k jejich uchování při ochraně a zvyšování zemědělské biodiverzity.“
Úvodního setkání projektových partnerů se zúčastnila také zástupkyně Europa Nostra, přidruženého partnera projektu Slow Food Central Europe. Europa Nostra je celoevropská federace organizací věnujících se zajištění a propagaci evropského kulturního a přírodního dědictví. Sdružuje 250 neziskových organizací, 150 veřejných institucí a soukromých společností a na 1 200 individuálních členů ve 40 evropských zemích.
Partneři projektu Slow Food Central Europe jsou:
- Slow Food (Itálie)
- Město Benátky (Itálie)
- Univerzita gastronomických věd (Itálie)
- Rozvojová agentura města Dubrovník - DURA (Chorvatsko)
- Spolek Kinookus (Chorvatsko)
- Centrála cestovního ruchu Jižní Morava - CCRJM (České republika)
- Slow Food Brno (České republika)
- Město Krakov (Polsko)
- Slow Food Polska (Polsko)
- Město Kecskemét (Maďarsko)
- Slow Food Kiskunság (Maďarsko)
